Divortul la notar

Divortul la notar in Oradea

Divortul la notar in Oradea. Depunere cerere de divort la notar

Sotii care doresc sa divorteze pot face acest lucru nu doar in fata instantei de judecata, ci si urmand o cale mai simpla, in fata notarului public, procedura reglementata atat de noul Cod civil, cat si de Legea notarilor si activitatii notariale. Divortul pe cale notariala presupune o cerere de divort depusa personal de cei doi soti, precum si acordul lor asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, precum numele de familie pe care sa il poarte dupa divort sau modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii.

In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil in cuprinsul art 375-378.

In procedura de divort notariala, sotii se vor prezenta, personal sau prin mandatar avand procura speciala autentica, in fata notarului public competent, in a carei raza teritoriala s-a incheiat casatoria sau se afla ultima locuinta comuna a sotilor, pentru a depune cererea de divort.

Dupa punerea dosarului de divort pe rol, notarul va acorda sotilor un termen de reflectie de 30 de zile, timp in care acestia pot reveni asupra deciziei de a divorta. La expirarea termenului, in caz de nereprezentare a sotilor si in lipsa unei cereri de amanare a acestora, notarul public va respinge cererea de divort prin incheiere.

Share Button